Beheer

Asbest

De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 juni het wetsvoorstel Verwijdering asbest en asbesthoudende producten verworpen. De fracties van ChristenUnie, fractie-Duthler, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, OSF, SP en D66 stemden voor, de fracties van SGP, VVD, PvdA, CDA en PVV stemden tegen.

Dat was een beetje tegen de verwachting in, hoewel de voorgestelde termijn met 4 jaar was verlengt naar 31 december 2028.

Er zijn een aantal woning eigenaren flink gepikeerd. Zij waren in het nieuws omdat ze recent hun asbest duur hebben laten verwijderen of de handtekening onder een offerte al hebben gezet.

De grillen van de politiek zijn onvoorspelbaar. 4homes B.V. beheert en onderhoud op diverse gronden (letterlijk en figuurlijk) vastgoed in de regio Rotterdam, Westland,  Breda Tilburg. En we weten het, achteraf is het makkelijk praten maar er was nog voldoende tijd tot de eerste termijn in 2024 om asbest van uw dak te verwijderen.

Gaat u het toch (laten) doen, vergeet dan geen sloopmelding te doen. U doet dat eenvoudig via het meldingsloket en uw DigiD. Subsidie aanvragen omdat uw asbestafval meer dan 35m2 bedraagt is niet meer mogelijk, deze regeling is vorige jaar december gestopt. Naar dat laatste gegeven gekeken is de verwerping van het wetsvoorstel afgelopen 4 juni nog niet zo verrassend.

Energiebesparing

4homes ziet energiebesparing als één van de taken om vastgoedeigenaren daarop te attenderen en te begeleiden bij het vastgoedbeheer. Meerwaarde voor uw woning is één, maar uw woning wordt nu en straks meer gewaardeerd door de huurder. Die huurder blijft langer huren, is blij want de energierekening is laag. Is de investering eenmaal gedaan dan is onderhoud ook veel gemakkelijker. Ga maar na, geen schimmel, geen tocht, vocht, rot.

Maar wat zet nu het meeste zoden aan de dijk. 4homes zet de besparingen per jaar voor u op een rij. We gaan uit van een vrijstaande woning.

  • € 1.000,- bij het isoleren van een schuin dak en het gebruik van een verwarmde verdieping
  • € 850,- bij gebruik van 18 zonnepanelen
  • € 400,- bij gebruik van een warmtepomp naast je CV-ketel.
  • € 800,- bij het isoleren van je spouwmuren
  • € 300,- bij het isoleren van je begane grond vloer.

In een volgende blog zullen we ingaan op de besparingen die te realiseren zijn met voorverwarmde lucht als ventilatie in de woning.

Doelgroep

Heeft u eenmaal besloten uw woning te verhuren, dan is meestal één van de volgende vragen: ‘aan wie?’

De woningnood is ongekend hoog in Nederland. In vele lagen van de bevolking. Studentenwoningen, arbeidsmigranten (zeker in Brabant, regio Breda – Tilburg), appartementen voor ouderen, en wat dacht u van de toename van de één-persoons huishoudens. Het antwoord kan eenvoudig zijn. Wie kan uw woning betalen, uitgaande van een huurprijs in alle redelijkheid en verhouding tot de woning. Laat 4homes u adviseren. Voor woningen die specifiek bestemd zijn voor bepaalde doelgroepen kunnen verhuurders de huurovereenkomst opzeggen zodra de huurder niet meer binnen de doelgroep valt. Deze regeling bestond al langer voor woningen die specifiek bestemd zijn voor ouderen en gehandicapten. Verhuurt u uw woning aan arbeidsmigranten via een uitzendbureau dan geldt dat niet. Ook kan het verhuren volgens de Leegstandwet een mogelijkheid zijn. Ook hier kunt u met de gemeente te maken krijgen. Hoe dat gaat vertel ik in een volgende blog.